Borba sa somom od 35kg na ušću Bosne u Savu – Bojan Ovnicević

Nedavno, 5.12.2016.god. odlazim na ušce Bosne (živim u Bosanskom Šamcu a tu se Bosna ulijeva u Savu) – sidrim se malo uzvodno od ušća samog, desetak metara malo bliže sredini toka (dobro poznato mjesto klade i rupa cc 10m) i već u prvom zabačaju, nisam se ni nadao somu, imam ga na štapu ali zbog laganog smudjaroškog pribora, gubim ga u prvih 3-5 min borbe.

Ušće Bosne u Savu

Sutradan pravo nabrijan od prethodnog dana i kidanja, dolazim na istu poziciju ali sam puno jačim priborom. Štap Saveger mp.pro 40-100g / 3m .spektra struna 30lib. predvez -shoclider x zoga 60lib i udica gamakacu okićena sa orka kosačem…

Počeo sam polako da pretražujem teren i gle, već u par zabačaja opet imam dobro zakucavanje – prepoznatljiv dril niz vodu punom parom – som je opet zagrizao i sad su uslovi za borbu prilično izjednačeni. Jak protok vode i velika dubina daje somu prednost u početku i on to koristi da mi izvuče cc 100m strune (neću da silim pribor, sam sam u čamcu pa polako). Nakon prvih 15min borbe, som je lagano počeo da popusta i već sam ga odigao prilično od dna-negdje je u srednjem sloju i lagano ga privlačim čamcu sto mi jako otezava jaka struja i sama težina ribe.

Sve je to iz daleka posmatrao moj kolega po štapu Zeljo Milojevic i iako je sa slavonske strane, nije se libio da mi dodje pomoći da ubacim ribu u čamac. U tome trenutku dolazi i naš ribočuvar Zlatan Antić koji je takodjer moj svjedok ovoga ulova i som je se za tren oka našao na suhom. Radosti nigdje kraja!! Imao sam dosta kapitalnih somova u svojoj karijeri ali ovaj ulov mi je posebno drag jer je zimski som. Često sam zimi imao soma na štapu ali uvjek je neslavno završavala borba po moju štetu – ovaj je ipak završio u mom čamcu i na vagi!

Bojan Ovnicevic

Som je dugačak 170cm a tezak 35kg i borba je trajala oko pola sata. Nadam se ove zime jos kojem bliskom susretu sa ovom prejakom ribom.

BISTRO!

Bojan Ovničević, 18.01.2017g.