Pecanje skobalja na Drini

Izgled i prebivalište skobalja

Skobalj ima izduženo telo, skoro vretenasto, po bokovima i trbuhu srebrnkastobele boje, a po leđima je crnozelen. Leđno peraje je sivo, a ostala su crvenkasta. Repno peraje obrubljeno je tamnom ivicom. Ima karakteristične usne, prilagođene skidanju – struganju biljnih naslaga sa kamenja, koja su postavljena nadole ispod ovećeg nosa. Ima izrazitu, unapred isturenu vilicu.

Skobalj je riba koja se kreće u velikim jatima i hrani se algama – epitafon – i muljem koje skida sa krupnog šljunka i kamena. Po ovim karakterističnim tragovima može se lako odrediti područje na kom se zadržavaju jata sa krupnijim primercima. U ravničarskim rekama ova riba, zbog načina ishrane, nije na ceni, ali je skobalj iz planinskih voda veoma cenjen, pa se ograničava njegov ulov na 10 komada. Rasprostranjen je po celoj Istočnoj Evropi. Naseljava brze vode u kojima živi sa mrenom, klenom i ploticom. Kada je voda bistra treba ga tražiti u glavnom toku, a kada se zamuti prilazi obali i tu traži hranu. (Izvor:https://sr.wikipedia.org)U Srbiji najveći primerci se mogu upecati na reci DriniLovostaj na skobalja je u periodu  15.04.-31.05. Dozvoljen dnevni ulov je 5 kg ili 10 komada.

Pribor za pecanje skobalja

Pribor za pecanje skobalja na Drini treba da bude jak, ali i istovremeno lak. Na sam izbor pribora utiče više faktora:  da li se peca na hleb ili travu-alge, mesta na kom se peca (mala ili velika dubina, brza ili spora  voda, mirnija površina ili valovita, …), zimsko ili letnje pecanje, da li trenutno uzimaju sitniji – krupniji komadi, .., kao i od ličnog iskustva ribolovca.


 • Za pecanje skobalja na hleb obično se koristi pribor sledećih karakteristika:
 • – Štapovi meč, telemeč ili bolo dužine oko 4,5 m i težine bacanja 5-25 gr i 10-30 gr
 • – Mašinica veličine 1000-2500
 • – Plovci 2-5 gr
 • – Udice veličine 12-14
 • – Najlon – osnovni 0,14-0,16 mm
 • – Najlon – predvez 0,10-0,14 mm (dužine 30-40 cm)
 • – Virbla veličine 18-22 (veza između osnovnog najlona i predveza)
 • Za pecanje skobalja na travu-alge obično je potrebno koristiti za nijansu jači pribor, jer je često potrebno dalje zabacivanje (ka sredini reke i matici, u veću dubinu, …), a i na travu obično uzimaju krupniji komadi, preko 1 kg.
 • – Štapovi meč, telemeč ili bolo dužine od  4,5-6 mm i težine bacanja 10-30 i 20-40 gr
 • – Mašinica veličine 1000-2500
 • – Plovci 5 – 12 gr
 • – Udice veličine 10-12-14
 • – Najlon – osnovni 0,16 – 0,18 mm
 • – Najlon – predvez 0,12-0,16 mm (dužina 40-60 cm)
 • – Virbla veličine 18-20 (veza između osnovnog najlona i predveza)

Naravno, treba imati na umu 1000 ljudi 1000 ćudi.

Pecanje skobalja na hleb

Kod pecanja skobalja na hleb veoma važnu ulogu ima prihranjivanje – primama, i to treba uraditi odmah pre početka pecanja. Prihranjuje se najčešće raskvašenim bajatim hlebom od koga se prave kugle, ali mogu se koristiti i specijalno pravljene primame. Obično je prvo prihranjivanje obilnije da bi se privukli jato, a naredna su po 3-4 kugle da bi se jato zadržalo. Interval prihranjivanja zavisi od aktivnosti ribe, obično na 20-30 minuta.Za pecanje skobalja na hleb koristi se obični domaći beli hleb – kupovni kao i specijalne vrste hleba namenjene za pecanje (angel ili francuski hleb). Od običnog hleba se vrhovima prstiju otkine malo parče sredine – mrva, zatim se stavi na udicu tako što se deo mrve prstima stegne uz vrat udice, tako da mrva liči na ružu.

Angel koji je prethodno pripremljen prema uputstvu (pokvašen i sceđen, ili stavljen u vlažnu krpu da odstoji) stavlja se na udicu, tako što se mrva jednom probode udicom -okači da visi na udici, ili tako što se mrva probode dva – tri puta (naniže)  da bude više na udici.

Pecanje skobalja na travu-alge

Pecanje skobalja na „travu“ je u stvari pecanje na algu koja raste u reci Drini i njenim pritokama, ili na filament-veštačku travu. Pecanje skobalja na travu na reci Drini postalo je atraktivno u poslednjih 15-ak godina. Peca se u periodu jul- septembar mesec (obično najbolje grize), ali i zimi kada se više koristi filament (teže pronaći travu ). Kada će skobalj početi da grize u toku dana, na koju travu (mlada, matora, koja nijanse boje) teško je pretpostaviti, zato treba češće menjati travu dok se ne pronađe „prava“.Vezivanje sistema za travu-algu