Od Ljubovije do ušća Trešnjice u Drinu

Septembar je sigurno jedan od najljepših mjeseci na svim našim vodama, a na Drini je to ujedno i najproduktivniji mjesec za lov većine riba. Ko je bio pametan i godišnji odmor izabere upravo u ovom periodu, Drina će mu podariti nezaboravne trenutke. Osim tradicionalno najveće aktivnosti ribe u ovom mjesecu, dodatna povoljnost je i to što ćemo cijeli septembar imati gotovo cijeli dan malu vodu. Naime, počev od drugog septembra počinje da se puni akumulacija Perućac, koja je u proteklih tridesetak dana pražnjena za potrebe remonta turbina na hidroelektrani. Dakle, nema one neprijatne neizvjesnosti u pogledu oscilacija vodostaja, koja nam je toliko puta pokvarila planove i natjerala nas da u hodu rješavamo dileme u pogledu izbora terena. Od ranog jutra do sutona Drina će imati konstantan protok i izrazito mali vodostaj.

Drina, Uzovnica

Ovom prilikom nećemo govoriti o načinu lova pojedinih vrsta riba, već o izboru terena za ribolov na potesu od Ljubovije do ušća Trešnjice u Drinu. Neposredni povod za izbor ovakve teme jeste sve veće interesovanje ribolovaca iz Vojvodine, Beograda i Pomoravlja, koji bi rado proveli vikend ili čak godišnji odmor na našoj najljepšoj rijeci, ali nemaju nikakve informacije o dobrim lokacijama za ribolov i mogućnostima smještaja. Doći na Drinu „nako“ i stati na prvi izgledniji teren u nadi da će se dogoditi čudo, prilično je jalov posao i česti uzrok mnogim razočarenjima. Zato je od presudnog značaja prikupiti predhodno što više informacija o konkretnim terenima, načinu ribolova i, što je najvažnije, upoznati tamošnje ribolovce, koji će svakom dobronamjernom gostu dati pregršt korisnih informacija. U pravu su oni koji kažu da se na Drinu ne ide bez vodiča, ali, čak i ako idete „naslijepo“, mnogo ćete naučiti ako umijete da posmatrate i ako znate sa ljudima. Zato, krenimo sada zajedno od Ljubovijskog mosta do ušća Trešnjice u potrazi za što boljim terenom, a septembar je bogom dat mjesec kada se Drina konačno „otvara“ i bogato nagrađuje svoje vjerne sljedbenike.

OD MOSTA DO UŠĆA

Možda je ovaj naš prikaz terena trebalo krenuti od ulaza Drine u Zvorničko jezero pa polako uzvodno, jer se na potesu od jezera do Ljubovijskog mosta nalazi mnogo odličnih terena. Ipak, s obzirom na skučen prostor i bolje mogućnosti smještaja od Ljubovije uzvodno, odlučio sam da naš prvi teren bude upravo ispod Ljubovijskog mosta.

Odmah iznad mosta koji povezuje Ljuboviju sa Bratuncem nalazi se jedan od najdužih i najproduktivnijih virova na cijelom toku Drine. Vir započinje neki stotinjak metara iznad mosta i završava se kilometar nizvodno. Većina ribolovaca sa Srbijanske strane zaposjeda tih stotinjak metara uzvodno od mosta, jer nizvodno je pristup terenima prilično težak.

Lovi se uglavnom škobalj i plotica, mada je teren bogat i mladicom, bucovom i klenom. Koncentracija ribe je izuzetno velika, pa je gotovo nemoguće vratiti se „prazan“ iz ribolova. Teren je aktivan svih 12 mjeseci, ali su avgust i septembar top period.

– Nepun kilometar iznad ovog terena, iza jedne markantne okuke, lociran je čuveni revir „Plastika“. Mada ova pozicija daje jako mnogo škobalja, nikom je ne preporučujem, što zbog lošeg pristupa, što zbog velike gužve, praćene čestim svađama, mršenjima najlona i ostalim pratećim sadržajima za koje ne vjerujem da imate pretjeranog sluha. Sličan krkljanac je i na prvom uzvodnom terenu zvanom „Kamenjar“, gdje zna biti i potezanja hladnog oružja radi zauzimanja što bolje pozicije na terenu.

– Preskočimo dakle „Plastiku“ i „Kamenjar“ i zadovoljstvo potražimo na „Ribarskom placu“, koji je smješten na dijelu obale što pripada Udruženju sportskih ribolovaca iz Ljubovije. Tu nikada nije pretjerana gužva, a Drina je tu sva u titravim brzacima, koji pružaju veću šansu za dobar ulov od „zategnutih“ i mirnih virova. U neposrednoj blizini „ribarskog placa“ nalazi se i vrlo zanimljiva stajaća voda, nastala eksploatacijom šljunka. Osim šarana, klena i škobalja, ovo bistro jezerce bogato je krupnom štukom.

– Na mjestu gdje se glavni put račva za Ljuboviju, preko puta, na samoj obali Drine smješten je Ljubovijski motel. Osim dobrih uslova za smještaj, odmor i rekreaciju, odmah ispod motela nalazi se izuzetno dobar teren za lov krupnog škobalja, a česti su i ulovi krupne pastrmke. Ovo je teren isključivo za malu vodu, a kad dođe do velikog porasta vode, na nekih 300-400 metara nizvodno nalazi se poznati teren za veliku vodu, zvani „Vojna linija“. Osim škobalja, tu se često love i vrlo krupne mrene.

– Par kilometara uzvodno od Ljubovijskog motela nailazimo na poznati restoran „Raketa“. Osim dobre jagnjetine i domaćih kuvanih jela, ljubazno osoblje rado će ispeći vašu ribu na roštilju, i to rade zaista maestralno. Nažalost, nemaju smještaj, ali zato se iza leđa kafane, odmah preko njive, nailazi na jedan od najljepših i najbogatijih terena na ovom dijelu Drine. Idite prema špicu vira kod „Rakete“ i to tako da pređete na adu. Naspram Ade tok rijeke je titravi brzak bogat škobaljima i mrenom, a nizvodno od Ade tok se postepeno smiruje, a dubina povećava, što rapidno povećava mogućnost za dobar lov mladice. Iz čamca ste na ovoj nizvodnoj dubini car, ali vodite računa da je na Drini lov iz čamca zabranjen.

– Iznad vira kod „Rakete“ niže se cijeli kompleks vrlo zanimljivih kratkih terena, na kojima sam boravio samo u par navrata, pa nisam siguran da vam mogu dati precizne informacije. Ponekad valja u sebi isprovocirati avanturistu i sada, kad je vodostaj stalno mali, odvojiti par sati vremena da se ispita par kilometara terena iznad „Rakete“. Ribara je tu neobično malo, ali sam se uvjerio da riba ima bogami dosta.

Autor: Ranko Travar

– Više detalja: http://www.sportskiribolov.co.rs/od-ljubovije-do-usca-tresnjice-u-drinu-en