Predeo izuzetnih odlika ‘Klisura reke Gradac’

 • 13332865_139982139752958_6388587654861112246_n13332865_139982139752958_6388587654861112246_n
 • Gradac-1Gradac-1
 • Gradac-2Gradac-2
 • Gradac-4Gradac-4
 • Gradac-5Gradac-5
 • Gradac-6Gradac-6
 • Gradac-8Gradac-8
 • Gradac-9Gradac-9
 • Gradac-10Gradac-10
 • Gradac-11Gradac-11
 • Gradac-13Gradac-13
 • Gradac-15Gradac-15
 • Gradac-18Gradac-18
 • Gradac-19Gradac-19

Kategorija: Reke i GradacGPS: 44° 13.562 N, 19° 51.613 E Google Map: 44.22603739778699, 19.8602144306152

Opis
Opis
Više detalja
Slike
Video
Posebne ponude
Mapa
Komentari
Slične strane
 • Lovi se potočna pastrmka. U reviru se može loviti samo sa mušičarskim priborom, koristeći jednu veštačku muvu i služiti se bilo kojim tehnikom. Uglavnom, početak sezone (mart i april) su rezervisani za potezanke i teške nimfe, a onda padanjem i bistrenjem vode prelazi se na mokre muve, lakše nimfe, a maj i jun se dočekaju sa površinskim muvama i halapljivim pastrmkama koje cele iskaču iz vode u vreme „cuga“. Pored pastrmke, sporadično se love klen i lipljan.

 • Detaljan opis:

  Fly fishing na reci Gradac
  Reka Gradac je dugačka 28 km i nastaje spajanjem Bukovske reke i Zabave. Prvih 14 km je nestalnog toka i stalni protok vode ima samo u vreme topljenja snegova i tokom obilnih padavina. Taj deo se zove Suvaja i odlikuje ga izuzetna geomorfološka raznovrsnost. Od izvora Zelenci, jednog većeg i više manjih izvora, pa do ušća u Kolubaru, koje se nalazi u samom Valjevu, reka je stalnog toka u dužini od 14 km. Gradac je kanjonskog tipa, sa malo širokih livada u svom priobalju, tako da se okolna sela nalaze daleko od same reke, iznad kanjona. U donji tok se stiže asvaltnim putem koji vodi iz samog grada i vodi uzvodno, levom obalom reke Gradac, do Degurića. Odatle peške uz reku, prateći stazu i prelazeći sa jedne na drugu stranu. Celokupan tok reke koja protiče kroz zaštićeno područje je mušičarski revir, do koga se najlakše dolazi asvaltnim putem koji vodi od Valjeva do manastira Ćelije (7 km), a odatle peške se za oko 5-10 minuta spustite do reke i krenete uzvodno ili nizvodno u prelepu prirodu.

  To što nema naseobina u samom kanjonu, kao i očuvana priroda i bogatstvo biljnim i životinjskim svetom, uticali su da klisura reke Gradac bude proglašena predelom izuzetnih odlika i zaštićenim prirodnim dobrom, od sastava Bukovske reke i Zabave, pa do same gradske zone Valjeva, u dužini oko 24 km, zahvatajući površinu od 1270 ha. Privilegiju i obavezu da gazduje ovim biserom ima Ekološko društvo „Gradac“, najstarije ekološko društvo u tadašnjoj SFRJ. Unutar društva funkcioniše čuvarska služba koja se bavi čuvanjem i uređenjem reke, kao i izdavanjem ribolovačkih dozvola.

  Za ribolovce je interesantan deo od izvora Zelenci pa 12 km nizvodno, do gradske zone i vodozahvata Ploče. Uzvodno, od Ploča, do sastava Bukovske reke i Zabave, moguće je pecati samo mahačem, na jednu veštačku muvu. Na celom toku reke važi režim Catch And Release.

  Dobro organizovana čuvarska služba, kao i kultura valjevskih i brojnih ribolovaca sa strane, doveli su do toga da danas sa ponosom i punim pravom možemo reći da je Gradac potočnom pastrmkom najbogatija reka u Srbiji. Osim potočare, mušičarima je interesantan i lipljan, koji se zbog malobrojne populacije sporadično lovi, kao i klen koji naseljava uglavnom srednji i donji tok Gradca. U reci još žive i krkuša, kesega, peš i zlatać i izlovljavanje bilo koje vrste ribe nije dozvoljeno.

  Voda reke Gradac je prve kategorije, tako da mnogi ljubitelji u gornjem toku reke piju vodu sa nje. Samom rekom se smenjuju brzaci i virovi, što mušičarima pruža mogućnost da ispolje svoju maštu, znanje i kreativnost u lovu lukave pastrmke. Najčešće se hvataju pastrmke dužine od 18 do 25 cm, mada nisu retki ni primerci od 35 cm. Mnogi su imali sreću da se slikaju sa primercima od 40 do 50 cm, a samo retki i sa krupnijim. Lovi se potezankama, nimfama, mokrim i suvim muvama. I lovi se iz zadovoljstva i zbog druženja.
  Šta i kako se lovi?

  Lovi se potočna pastrmka. U reviru se može loviti samo sa mušičarskim priborom, koristeći jednu veštačku muvu i služiti se bilo kojim tehnikom. Uglavnom, početak sezone (mart i april) su rezervisani za potezanke i teške nimfe, a onda padanjem i bistrenjem vode prelazi se na mokre muve, lakše nimfe, a maj i jun se dočekaju sa površinskim muvama i halapljivim pastrmkama koje cele iskaču iz vode u vreme "cuga". Pored pastrmke, sporadično se love klen i lipljan.

  Kako je Gradac pastrmkom i po količini i po veličini ulovljenih komada najbogatija reka u Srbiji, zaista je teško ne upecati bar nekoliko komada.
  Dodatna ponuda?

  Sam Gradac i klisura su oaza skoro netaknute prirode, koju dopunjuju speleološki, arheološki i verski objekti iz kojih izdvajamo manastir Ćelije, gde je stvarao Prepodobni otac Justin, kao i manastir Lelić, sa muzej kućom Svetog vladike Nikolaja. Ko želi da pešači, može nekom od markiranih staza stići i do ostataka crkve bazilike iz petog veka i starog grada.
  Gradac je beg od urbanog i povratak prirodi. Svako ko sebe pronalazi u posmatranju prirode i saživotu sa njom, uspeće da vidi bar nešto od 130 vrsta leptira, od ukupno 150 opisanih na teritoriji Srbije ili 25 vrsta vodozemaca i gmizavaca od ukupno 40 opisanih u Srbiji, uz obilje predstavnika ostalih vrsta flore i faune. Naravno, tu su i vidre, zastitni znak Gradca.

  U objektu Ekološkog društva Gradac na Šarenom platnu (Mapa) možete se okrepiti, probati neke od lokalnih gurmanskih specijaliteta, dobiti prenoćište, savete i kupiti veštačke mušice, kao i u konaku Tetrebovac. U Mušičarskom klubu No1 možete se snabdeti kompletnim mušičarskim priborom.

  Više informacija i rezervacije možete dobiti na +381641631164

  Šareno platno, Eko-bivak

  Prenoćište 500 RSD (~ 4 €)
  Zakup objekta na jedan dan 2.000 RSD (~ 17 €)

  Cene?

  Cena godišnje dozvole je 10.000 RSD (~ 82 €), dvodnevne 2.000 RSD (~ 16 €), a dnevne 1.000 RSD (~ 8 €).

  Dozvole za ribolov se mogu kupiti u prostorijama Ekološkog društva Gradac (Knez Mihajlova b.b. 014/225-188), u objektu Ekološkog društva Gradac na Šarenom platnu, u Mušičarskom klubu No1 (Braće Pavićević 1, tel. 014/225-624), u konaku Tetrebovac ili u čuvarskoj službi - čuvar Miloš Mezin 064/286-09-30.

  Članarina EKOD Gradac iznosi 400 RSD (~ 3,3 €).

  Režim ribolova

  REŽIM RIBOLOVA ZA 2016. GODINU

  Dozvoljen je ribolov od sastava Bukovske reke i Zabave do vodozahvata Ploče isključivo na mušicu, mahanjem mušičarskim priborom.
  Dozvoljen je ribolov svakim danom od 06 h pa do prvog sumraka.
  Dozvoljen je isključivo ribolov Catch and Release (uhvati i pusti).
  Obavezna je upotreba meredova.
  Nije dozvoljeno ulovljene primerke iznositi iz vode i spuštati na obalu radi slikanja.
  Obavezna je upotreba mušica bez povratne kuke.
  Zabranjen je ribolov na živ mamac (svi proizvodi od hleba, crvi, gliste, skakavci i sl), varalicu, tirol-holc i wasser kuglu.

  Najbliže mesto: Valjevo
  Adresa: ekod rss EKOD Gradac Knez Mihajlova bb. Valjevo, Srbija
  Valjevo
  Kolubarski okrug
  Srbija
  Reka ili jezero: Reka Gradac
  Tehnika pecanja: Mušičarenje
  Dozvola: Cena godišnje dozvole je 10.000 RSD (~ 82 €), dvodnevne 2.000 RSD (~ 16 €), a dnevne 1.000 RSD (~ 8 €). Dozvole za ribolov se mogu kupiti u prostorijama Ekološkog društva Gradac (Knez Mihajlova b.b. 014/225-188), u objektu Ekološkog društva Gradac na Ša
 • Sam Gradac i klisura su oaza skoro netaknute prirode, koju dopunjuju speleološki, arheološki i verski objekti iz kojih izdvajamo manastir Ćelije, gde je stvarao Prepodobni otac Justin, kao i manastir Lelić, sa muzej kućom Svetog vladike Nikolaja. Ko želi da pešači, može nekom od markiranih staza stići i do ostataka crkve bazilike iz petog veka i starog grada.
  Gradac je beg od urbanog i povratak prirodi. Svako ko sebe pronalazi u posmatranju prirode i saživotu sa njom, uspeće da vidi bar nešto od 130 vrsta leptira, od ukupno 150 opisanih na teritoriji Srbije ili 25 vrsta vodozemaca i gmizavaca od ukupno 40 opisanih u Srbiji, uz obilje predstavnika ostalih vrsta flore i faune. Naravno, tu su i vidre, zastitni znak Gradca.

  U objektu Ekološkog društva Gradac na Šarenom platnu (Mapa) možete se okrepiti, probati neke od lokalnih gurmanskih specijaliteta, dobiti prenoćište, savete i kupiti veštačke mušice, kao i u konaku Tetrebovac. U Mušičarskom klubu No1 možete se snabdeti kompletnim mušičarskim priborom.

  Više informacija i rezervacije možete dobiti na +381641631164

  Šareno platno, Eko-bivak

  Prenoćište 500 RSD (~ 4 €)
  Zakup objekta na jedan dan 2.000 RSD (~ 17 €)

 • No Records Found

  Sorry, no record were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *