Fly Fishing center Pliva

 • 1344_P41002321344_P4100232
 • 1344_februar-0041344_februar-004
 • 1344_februar-0521344_februar-052
 • 1344_P41203151344_P4120315
 • 1344_P4120331-11344_P4120331-1

Kategorija: Komercijalni reviri, Reke i Pliva Tags: flyfishing, lipljen, pastrmka i plivaGPS: 44° 14.99 N, 17° 1.946 E Google Map: 44.2498364, 17.032430500000032

Opis
Opis
Više detalja
Slike
Mapa
Komentari
Slične strane
 • Ribolovno područje na rijeci Plivi se proteže od 8 km, od izvora u selu Pljeva pa sve do betonskog mosta kod Šipova. Postoje uslovi za ribolov koji se rijetko vide u ovom dijelu Evrope. Teritorija je dostupana i prohodana tokom naravno, i idealana je za vrhunski ribolov. Bogatstvo ribljih vrsta lipljen i potočnu pastrvu, zasigurno nezaboravne trenutke za sve koji vole flyfish. Pliva ima trofeja sekciju, koja je bogata kapitalnih primjera lipljen i potočnu pastrvu.

  Pravila flyfish spotova na rijeci Plivi u duhu su sportske etike po principu „uhvati i pusti“ na letu, koristeći kuke bez kontra kuke.

  U razdoblju od ribljeg fonda je obogaćena brojnim prigodama s autohtone potočne pastrve u cijeloj dužini od izvora Plive pa do kraja letjeti ribolov području. Uz bogata prirodna reprodukcija riba dionica je obnovljena i vrijeme „skakanje ribe“ rijeka izgleda kao da vrije.

  Uz puno napora, ljubavi i truda zaposlenih u Fly Fishing Centru, rijeka Pliva blista puna. Nudimo posjetiocima odličan ribolov, ugodan boravak u vilama od turističkog naselja“PLIVA“ i nudimo izvrsnu hranu.

 • Detaljan opis:

  Područje rijeke Plive, koje sačinjava jedinstveni prirodni i turistički region, po svojim prirodnim ljepotama i fenomenima, kao da je stvoren za odmor modernog čovjeka. U zapadnom dijelu opštine Šipovo 8,5 km od centra na nadmorskoj visini od 481 metar izviru tri vrela koja čine rijeku Plivu. Prosječni godišnji protok u izvorišnom djelu rijeke je 17000 l/s što omogućava odličan ribolov i u sušnim ljetnim danima.

  Obilje vode koja tiho i bešumno izvire iz krečnjačkih njedara, naglo povećava brzinu i postaje bučna i pjenušava, a potom u dolini Pljeve se smiruje i postaje tiha rijeka. Ujedinjeni izvori grade rijeku Plivu koja se poslije 30 kilometara toka u Jajcu ulijeva u rijeku Vrbas čineći veličanstveni vodopad visine 22 metra.

  U ovom prelijepom području, ribar će naći bistre vode, bogate plemenitom ribom, a lovac planinska lovišta puna divljači. Ljubitelja starina, Pliva će privući ostacima starih naselja, a speleologa još neispitanim pećinama i vrletnim, stjenovitim kanjonom svojih rijeka Janja i Sokočnice.

  Rimljani su uz Plivu i njene pritoke gradili puteve i uz njih objekte različite namjene. U samom centru Šipova, pronađena je rimska nekropola i ostaci po svemu sudeći jednog većeg i razvijenijeg rimskog naselja. Brojni i uglavnom slučajno otkriveni lokaliteti iz antičkog i srednjovjekovnog perioda nalaze se duž puteva uz rijeke. Antička i srednjovjekovna gradina Glogovac svojim položajem privlačila je i graditelje novih epoha. Tako je ispod nje uz istoimenu rječicu 1886. godine, počela gradnja jedinog manastira u ovom kraju. Manastirska crkva je više puta obnavljana, a danas je ovaj objekat zaštićen od daljeg propadanja.

  Ljepota i bogatstvo prirodnog okruženja utkano je i sačuvano u tradiciji savremenog stanovništva. Tradicionalne narodne nošnje janjskog kraja urađene su u tonovima toplih boja i vjerovatno su odgovor na zimske hladnoće i snijeg u ovome ekološki najčistijem regionu u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući grupi zaljubljenika prirode i kulturne baštine, sačuvani su neki od drevnih zanata. Danas se u Šipovu proizvode predmeti od drveta, keramike i tekstila, na način kako je to rađeno prije nekoliko stotina godina.

  Najbliže mesto: Šipovo
  Adresa: Pljeva
  Pljeva
  Republika Srpska
  Bosnia and Herzegovina
  Reka ili jezero: Pliva
  Tehnika pecanja: Mušičarenje
  Najbolje se lovi: Potočna pastrmka, Lipljan
  Dozvola: Dozvola revira
 • No Records Found

  Sorry, no record were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *