Markovačko jezero

 • markovacko-jezero2markovacko-jezero2
 • markovacko-jezero4markovacko-jezero4
 • markovacko-jezero3markovacko-jezero3
 • markovacko-jezero1markovacko-jezero1

Kategorija: Jezera Tags: Markovacko Jezero i markovacGPS: 44° 23.415 N, 20° 39.288 E Google Map: 44.390246610519114, 20.654799436743133

Opis
Opis
Više detalja
Slike
Video
Mapa
Komentari
Slične strane
 • Pecanje je dozvoljeno samo sa obale. Na jezeru se moze pecati sa ribolovackom dozvolom koja vazi za celu Srbiju, za nekomercijalne vode. Peca se isključivo sa 3 stapa, prihrana samo raketom, rucno, a brodici nisu dozvoljeni, kao ni postavljanje bova. Na jezeru vaze stroga pravila ribolovacko-ekoloske etike. U skladu sa pravilnikom, dozvoljeno je da se nose tri plemenite i pet kilograma bele ribe, a za pecanje je potrebna godisnja dozvola i uplata komunalne taksu, uz prethodno blagovremeno najavljivanje.
  U sezoni dnevno na jezeru moze biti i do 50 ribolovaca. Postoji i organizovana staza za takmicarski ribolov, pa se na jezeru cesto odrzavaju takmicenja u raznim tehnikama ribolova, na kojima ucestvuju vrhunski sportski ribolovci iz cele Srbije i regiona. Najvece ulovljene ribe su som od 36 kg, amur od 22,5 kg i saran od 17,5 kg
  Izvor: http://markovackojezero.webs.com/

 • Detaljan opis:

  Istorija
  Markovacko jezero je jedno od najstarijih Beogradskih vestackih akumulacija. Nastalo je sredinom 60-tih godina 20. veka, izgradnjom brane na reci Kosarna 1965. godine, za potrebe zalivnog sistema obliznjeg poljoprivrednog kombinata i jabukare. U isto vreme pocelo se i sa poribljavanjem. Akumulacija se postepeno punila, tako da je 1969. godine jezero dostiglo svoj maksimum, kada mu je duzina iznosila oko 1.500 m, a sirina oko 200 m, dok je najveca dubina iznosila oko 12 metara. Vremenom, usled talozenja mulja, vodostaj je opao.
  Infrastruktura
  Do Markovca se stize regionalnim putem R-202 Mladenovac — Arandjelovac. Jezero ima 2 prilaza: jedan blizi Mladenovcu, a drugi sa Arandjelovacke strane, koji je malo manje sredjen. Put do same obale jezera je asfaltiran i dobro oznacen putokazima. Jezero je opremljeno dobrom pratecom infrastrukturom, pogodnom za izletnike, kampere, sportiste, ribolovce i lovce.
  Na obali se nalaze ugostiteljski objekti, nekoliko restorana, motel, bungalovi i auto-kamp, sto sve zajedno čini pravi turisticko-sportski centar. Planirana je i gradnja centara za skijanja na vodi.
  Jezerom upravljaju Drustvo za slatkovodno ribarstvo „Ribarstvo Dunavac“ iz Kostolca i „Srbija-centar“
  Biljni i zivotinjski svet
  Jezero se nalazi u predelu hrastovih, cerovih i bagremovih suma. Obala bliza Arandjelovcu obrasla je sumom, dok drugim delom delom obale dominiraju zitna polja i pasnjaci.
  Zastupljene su gotovo sve vrste slakotkovodne ribe: saran, som, stuka, babuska, deverika, smudj, amur, tolstolobik, crvenperka, bodorka, kaugler, bandar, zlatni karas, suncica i cverglan. Ribolovacka sluzba specijalnim zamkama gotovo svakednevno istrebljuje cverglana, koja unistava riblju mladj.
  Na samoj vodi i delovima obale obraslim mogu se videti divlje patke, caplje, veliki gnjurci, vodomari, rode Na samoj vodi i priobalju gde je obraslo trskom, mogu se videti divlja patka, veliki gnjurac, caplja, roda. U okolnim sumama zive zecevi, lisice, fazani, prepelice, a ponekad se mogu videti i srndaci, koji dolaze na pojilo.
  Ribolov
  Pecanje je dozvoljeno samo sa obale. Na jezeru se moze pecati sa ribolovackom dozvolom koja vazi za celu Srbiju, za nekomercijalne vode. Peca se isključivo sa 3 stapa, prihrana samo raketom, rucno, a brodici nisu dozvoljeni, kao ni postavljanje bova. Na jezeru vaze stroga pravila ribolovacko-ekoloske etike. U skladu sa pravilnikom, dozvoljeno je da se nose tri plemenite i pet kilograma bele ribe, a za pecanje je potrebna godisnja dozvola i uplata komunalne taksu, uz prethodno blagovremeno najavljivanje.
  U sezoni dnevno na jezeru moze biti i do 50 ribolovaca. Postoji i organizovana staza za takmicarski ribolov, pa se na jezeru cesto odrzavaju takmicenja u raznim tehnikama ribolova, na kojima ucestvuju vrhunski sportski ribolovci iz cele Srbije i regiona. Najvece ulovljene ribe su som od 36 kg, amur od 22,5 kg i saran od 17,5 kg

  Najbliže mesto: Markovac
  Reka ili jezero: Jezero
  Tehnika pecanja:
  • Varaličarenje
  • Pecanje na plovak
  • Dubinsko pecanje
  Dozvola: Dozvola za rekreativni ribolov
 • No Records Found

  Sorry, no record were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Ostavi komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *