Garaško jezero, Aranđelovac

 • garasi-mostgarasi-most
 • garasi-branagarasi-brana
 • garasi-mapagarasi-mapa

Kategorija: Jezera Tags: Aranđelovac, Garaško jezero i šaranGPS: 44° 17.301 N, 20° 28.776 E Google Map: 44.2883562, 20.479602999999997

Opis
Opis
Više detalja
Slike
Video
Mapa
Komentari
Slične strane
 • jezero Garaši nastalo je 1976., podizanjem 400m duge zemljane brane, kojom je izgrađen vodo-zahvat sliva reke Bukuljice i njene četiri pritoke. Pri maksimalnom nivou ima površinu od 75ha i tada akumulira oko 6,5 miliona m3 vode, koja se upotrebljava za vodosnabdevanje Aranđelovca i okolnih, manjih mesta.
  Izvori:

  http://www.carp-system.com/sr/jezero-za-ribolov-akumulaciono-jezero-garasi.html

 • Detaljan opis:

  Jezero je prvi put poribljeno šaranom 1978. godine, kada je grupa lokalnih entuzijasta pustila 15 parova šaranskih matica. Sistemsko poribljavanje se vršilo u periodu od 1981. do 2008., kada je uredbom nadležnog ministarstva zabranjeno poribljavanje šarana u akumulacije koje služe za vodosnabdevanje. Šaran se sporadično mresti u vrhovima rukavaca, ali veoma mali broj jedinki uspeva da opstane, verovatno zahvaljujući mnoštvu predatora i antagonih vrsta koje konzumiraju ikru i ličinke. U jezeru su prisutni goli, veleljuskavi i ribnjački ljuskavi šarani, kao i pravi rečni vretenaši, poreklom iz Tise i Tamiša. Uprkos solidnom ribljem fondu, Garaši važe za tešku vodu. Osim velikog ribolovnog pritiska tome doprinosi i navika ribe da dobar deo godine provodi u srednjim i površinskim slojevima vode, iznad potopljenog drveća, gde ih je nemoguće uhvatiti jer upotreba čamca nije dozvoljena. Sezona ribolova šarana počinje nakon lovostaja (01.06.) i traje do decembra. Udarni periodi za lov su mesec jun i osim prve dve nedelje juna, kada odlično rade vrhovi rukavaca i plićaci, udarne pozicije se nalaze na centralnim delovima jezera gde je reljef dna izraženiji i gde je najviše krša i vodenog rastinja.

  Jezero za Ribolov - Akumulaciono Jezero Garaši - ŠaranŠaran se uglavnom lovi dubinskom metodom, na hranjenim mestima. Omiljeni mamac je i dalje stari kuvani kukuruz, koji u određenim periodima daje solidne rezultate. Do pre dve godine gusta populacija cverglana činila je lov na boile praktično nemogućim, ali je nakon sanacionog izlova malim bubnjevima situacija sada mnogo bolja. Uspešno možete loviti na svaku nutritivno izbalansiranu boilu od bar 18mm mada često morate koristiti i veće da biste izbegli najezdu krupne bele ribe. Na slatke mamce sa voćnim aromama rado se zaleću klenovi teški i do 2kg, dok mesne i začinske boile, naročito u jesen, uzima kapitalna deverika, pa tada jedino preostaje da povećanjem udice i mamca pokušamo da se otresemo napasti. Garaši inače obiluju prirodnom hranom u vidu školjki, rakova i vodenih puževa, koje kapitalci veoma rado jedu i za kratko vreme veoma dobro napreduju. Jezero za Ribolov - Akumulaciono Jezero Garaši - ZalivVeć je uhvaćeno desetak riba sa težinom preko 20kg i jako puno komada od 10-20kg. Jezerom gazduje "Ekoribarstvo" d.o.o. iz Valjeva, sa kojim aranđelovačko USR "Bukulja" ima solidnu saradnju. Konačni cilj kome teže aranđelovački ribolovci je da Garaši postanu bogata voda sa sistemom uhvati i pusti, na kome će se okupljati viđenije šarandžije iz regiona i sveta. Do sada su se na Garašima već okušali ribolovci iz Rusije, Austrije, Nemačke, Švedske, Češke i zemalja regiona, koji nisu krili svoje oduševljenje lepotom vode i okruženja i obećali da će opet doći.

  Najbliže mesto: Aranđelovac
  Adresa: Garaško jezero
  Aranđelovac
  Šumadijski okrug
  Srbija
  Reka ili jezero: Garaško jezero
  Tehnika pecanja:
  • Varaličarenje
  • Pecanje na plovak
  • Dubinsko pecanje
  Najbolje se lovi: Bela riba, štuka, som, šaran, amur, smuđ
  Dozvola: Dozvola za rekreativni ribolov
  Telefon: +38163385605
 • No Records Found

  Sorry, no record were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.