Reka Gradac, Valjevo

 • hqdefaulthqdefault
 • IMG_4221IMG_4221
 • musicarenje-gradac-2013-2musicarenje-gradac-2013-2

Kategorija: Gradac Tags: gradac i valjevoGPS: 44° 14.835 N, 19° 52.386 E Google Map: 44.2472539, 19.8731

Opis
Opis
Više detalja
Slike
Video
Mapa
Komentari
Slične strane
Ulovi
 • Za ribolovce je interesantan deo od izvora Zelenci pa 12 km nizvodno, do gradske zone i vodozahvata Ploče. Uzvodno, od Ploča, do sastava Bukovske reke i Zabave, moguće je pecati samo mahačem, na jednu veštačku muvu. Na celom toku reke važi režim Catch And Release. Dobro organizovana čuvarska služba, kao i kultura valjevskih i brojnih ribolovaca sa strane, doveli su do toga da danas sa ponosom i punim pravom možemo reći da je Gradac potočnom pastrmkom najbogatija reka u Srbiji. Osim potočare, mušičarima je interesantan i lipljan, koji se zbog malobrojne populacije sporadično lovi, kao i klen koji naseljava uglavnom srednji i donji tok Gradca. U reci još žive i krkuša, kesega, peš i zlatać i izlovljavanje bilo koje vrste ribe nije dozvoljeno.

  Preuzeto sa portala http://www.musicarenje.org/forum/index.php?topic=7.270 i http://www.rekagradac.org/fly-fishing-na-reci-gradac

 • Detaljan opis:

  Na oko 11 km od Valjeva u blizini sela Donje Leskovice izvire jedna od naših naj lepših salmonidnih reka Gradac. Svojom klisurom i srednjim tokom kanjonskog tipa, prelepom prirodom, mnogobrojnim izvorima i vrelima, pećinama, bogatom florom i faunom Gradac se svrstava u posebne prirodne lepote pod zaštitom države.
  Zahvaljujući ekološkom društvu "EKOD GRADAC" koje je prošle godine uspešno poribilo reku potočnom pastrmkom veličine od 18 do 30cm, Gradac se danas, uz Đetinju, Rzav i Visočicu svrstava u naše najatraktivnije salmonidne vode. Retko gde imate mogućnost da nadomak urbane sredine za samo 20 minuta vožnje kolima od Valjeva do manastira Ćelije dođete do netaknute prirode.
  Što se tiče ribljeg fonda, pored naj zastupljenije potočne pastrmke, u reci ima i nešto malo kalifornijske pastrmke koja je uglavnom pobegla iz ribnjaka u Deguriću za vreme visokih vodostaja. Od ostalih vrsta tu su: klen, krkuša (govedarka), potočna mrena (sapača), pijor, pliska (kesega) i naravno peš.
  "EKOD" je podelio reku u tri revira. Prvi revir počinje od ušća Graca u Kolubaru pa do vodozahvata "Ploče". Ribolov u ovoj zoni se obavlja uz godišnju dozvolu Ekod-a "Ušće –Ploče". Cena dozvole je 300 dinara i pecanje je dozvoljeno svim danima na veštački i prirodni mamac.
  U reviru od vodozahvata "Ploče", pa do vijadukta "Ćelije" ribolov je dozvoljen sredom, subotom, nedeljom i u vreme državnih praznika. Peca se na jednu veštačku mušicu mahanjem ili na varalicu sa jednom trokrakom.
  I u trećem reviru od vijadukta "Ćelije" do izvora reke Gradac ribolov je dozvoljen samo jednom veštačkom mušicom mahanjem. U sva tri revira može se uzeti samo jedan komad potočne pastrmke iznad 40cm i dva komada kaliforniske pastrmke iznad 25cm mereno od korena repa do vrha usta. Ovo je uvedeno da bi se maksimalno zaštito riblji fond, a sa ciljem da za nekoliko godina u Gracu plivaju prave pegave lepotice od 1-2kg.
  Mislim da je krajnje vreme da se na našim vodama prestane sa "mesarenjem", pa da i mi živimo kao sav normalan svet. Nije teško biti fin.
  U Gracu i sad ima krupne pastrmke, ali je potrebno veliko znanje, sreća pa i vreme da se takvi primerci prevare. Verujem da je to izazov za sve prave sportske ribolovce da dođu na Gradac i oprobaju svoje umeće.
  Ribočuvarska služba je odlično organizovana i ovde lovokradice nemaju šta da traže. Naime, primenjuje se odštetni cenovnik (kulturno i po džepu) pa je, na zadovoljsvo sportskih ribolovaca, red brzo uveden. Ja, inače, varaličarim i na Drini i jako bih voleo da se to isto dogodi i na toj reci. Pored nekoliko plaćenih čuvara ima dosta volontera, tako da se reka maksimalno čuva.
  Cena godišnje dozvole u varaličarskom i mušičarskom reviru je 3000 dinara, a cena dnevne dozvole je 250 dinara, s tim da se prethodno morate javiti na telefon EKOD "Gradac" +38114225188 ili na telefon ribočuvara Vlade Dorošenka +38114232781, gde ćete dobiti sve potrebne informacije.
  Svi sportski ribolovci koji dođu na ovu reku garantovano će uživati u lepoti gradačkih virova: Kraljev vir, Sunčani vir, Devojački vir, Šareno Platno... Borbe sa pastrmkama koje ovi virovi kriju, biće nezaboravno iskustvo svakog ribolovca. Uzvodno od manastira nalazi se "Popovo Vrelo" gde radi ekološka radionica u kojoj možete saznati nešto više o Gracu i osvežiti se uz samu reku. Na "Šarenom Platnu" postoji objekat gde možete da prenoćite u prelepom ambijentu skoro nedirnute prirode. Verujem da svako ko bude proveo nekoliko dana slušajući njene zvuke, uz huk gradačkih bukova prikupiće dovoljno energije za svoje svkodnevne aktivnosti. Dođite i uverite se sami. Ljubazni domaćini vas očekuju. Dotle uživajte u ovih nekoliko fotografija. Sve najbolje u ribolovu i do skorog viđenja BISTRO!!!

  ZORAN PANTOVIĆ-KOSTA

  Adresa: Reka Gradac, Valjevo
  Reka Gradac, Valjevo
  Serbia
  Srbija
  Reka ili jezero: Gradac
  Tehnika pecanja: Mušičarenje
  Dozvola: Dozvola za rekreativni ribolov + dozvola revira
 • No Records Found

  Sorry, no record were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.