Lepota zelene reke – Pliva

Istinski raj na zemlji, netaknuta priroda, bistra, zelena reka Pliva, pravi odmor za oči i dušu, nalazi se na samo stotinak kilometara ili na oko dva sata vožnje južno od Banjaluke.

Lokacija: Fly Fishing center Pliva

Istinski raj na zemlji, netaknuta priroda, bistra, zelena reka Pliva, pravi odmor za oči i dušu, nalazi se na samo stotinak kilometara ili na oko dva sata vožnje južno od Banjaluke.
Pliva izvire na čak tri mesta. Jedan od izvora, koji je možda i najlepši, izlazi ispod ogromne stene. Odmah ispod stene, izvor pravi malo jezerce, naizgled mirno, iz kojeg se, gotovo neverovatnom snagom, obrušava bistra i brza reka, koja na ovom delu protiče brzinom od čak 90 kubika u sekundi.
Druga dva kraka, gotovo jedan do drugog, iz kojih izvire Pliva, su u neposrednoj blizini i ne zaostaju po lepoti za onim prvim. U blizini jednog od njih, opštinske vlasti su uredile mesto za odmor i roštiljanje, koje je sve omiljenije, kako među meštanima, tako i među domaćim, pa i stranim gostima.
– Još lepše je ovde na izvor Plive doći u periodu od marta do maja, kada je vodostaj viši i kada se od zaglušujuće huke vode ljudi gotovo jedva razumeju, iako stoje jedan do drugog – kaže Goran Perić iz Šipova.

Do svakog od izvora Plive vode dosta dobro uređene staze, pored same reke, a uz koje je temperatura za nekoliko stepeni niža nego samo nekoliko metara dalje.
Ekspanziju turista izvor Plive mogao bi dočekati uskoro, jer banjalučka firma LTG, koja je dobila koncesiju nad korišćenjem jednog dela Plive, u neposrednoj blizini izvora gradi kompleks bungalova sa konobom i restoranom, kako bi turisti koji požele da se zadrže i nešto duže imali gde da prespavaju i da pojedu domaću hranu.

Bungalovi će biti moderno opremljeni.Radi se o kompletnoj opremi, koja je namenjena najzahtevnijim domaćim i inostranim gostima. Njima ćemo ponuditi naše vodiče koji će ih prevesti na mesta na kojim žele da pecaju: Plivu, Sanu, Ribnik ili Janju. Vodiči su osposobljeni da goste upute u tajne pecanja ili da ih nauče drugim veštinama – kaže Gojko Pandžić, direktor firme LTG iz Banjaluke.

KAKO STIĆI

Do Šipova se od Banjaluke može stići magistralnom putem Banjaluka – Jajce, gde u mestu Crna Rijeka treba skrenuti desno prema Mrkonjić Gradu. Do Mrkonjić Grada se od Banjaluke stiže i putem preko Manjače, gde u mestu Čađavica treba skrenuti levo i nastaviti prema Mrkonjić Gradu. Od Mrkonjić Grada do Šipova je oko 23 kilometra.

Izvor: novosti.rs

Lokacija: Fly Fishing center Pliva