Mrena (lat. Barbus barbus)

Mrena (lat. Barbus barbus) je košljoriba, savitljivih peraja (mekoperka) koja ima četiri izraštaja u obliku brkova oko usta. Pripada porodici šarana Cyprinidae. U vreme polaganja, ikra ove ribe je otrovna.

Mrena

Lokalni naziv: mrena, Maks. dužina: 1m, Maks. težina: 9kg, Vreme mresta: od maja do juna

Mrena naseljava sve vode centralne i zapadne Evrope, uključujući basen Dunava. Najradije se nalazi u glavnom toku reke, tamo gde je dno od kamena. Tipično naseljava više i srednje tokove reka. Aktivna je pretežno noću, ali se hrani i danju nakon oluja, kada kupi male životinje koje su upale u vodu. Mrena se najviše zadržava u srednjem toku reke, na peskovitom i šljunkovitom dnu. Zimi se okupljaju u jata i miruju na dnu u dubljim i mirnijim delovima reke. Leti ih nalazimo u bržim i plićim delovima reke na prelivima u samim brzacima i na mestima gde po dnu ima krupnijeg kamenja i manjih stena koje omogućavaju brže strujanje vode. Mrena se kreće u jatima, koja sačinjavaju ribe različitih veličina. Hrane se tako što pretražuju dno i okreću kamenje sa dna, kako bi ispod njih pronašli hranu. Kada voda počne da se hladi, mrene, kao i šaran, prelaze u fazu mirovanja i povlače se ka najdubljim delovima toka.

Tereni za lov mrene:

http://www.gdenapecanje.com/mesta-za-pecanje/tags/mrena/

Ulovi:

http://www.gdenapecanje.com/ulovi/tags/mrena-1/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *